Gyorsmenü, oldaltérkép és beállítások
Oktatás

Saját szervezésű versenyeink

8. évfolyamos diákok számára

Feladatlap »     Javítókulcs »

Végeredmény

A 2+1 Irodalmi és Filmes Verseny idei kiírásának oklevélben és könyvjutalomban részesített legjobbjai:

1. Harcos Dániel
2. Takács Kata
3. Klobusovszki Léna
4. Frankovics Eszter és Szilas Hanna
6. Vaspöri Lili

Versenyfelhívás

A budapesti ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium a 2023/2024-es tanévben is meghirdeti az országos „2+1” IRODALMI ÉS FlLMES VERSENYT.

A VERSENY ANYAGA: Két kijelölt olvasmány és egy kijelölt film. A versenyen a művek ismerete, értelmezése és a köztük lévő összefüggések feltárása kerül a középpontba.

A VERSENY CÉLJA: Az élményszerű befogadás és műértés fejlesztése, az írásbeli és szóbeli megnyilatkozások színvonalának emelése, valamint a magyar irodalom tantárgyban kiemelkedő teljesítményre képes tanulók tehetséggondozása.

A VERSENYZŐK ÉLETKORA: Részt vehetnek az általános és középiskolák 8. évfolyamos tanulói.

A VERSENY MENETE:

· Az első forduló 120 perces zárthelyi dolgozat írása (segédeszköz használata nélkül). A fordulóból a legjobb eredményt elérő tanulók juthatnak tovább. A döntést a beküldött dolgozatok összehasonlításával a versenybizottság hozza meg.

· A szóbeli feladatokból álló döntő – előreláthatólag – 15-20 diák részvételével zajlik. A végső sorrend a két forduló összesített pontszáma alapján alakul majd ki.

A KIJELÖLT OLVASMÁNYOK ÉS A KIJELÖLT FILM:

Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót!
Kosztolányi Dezső: Pacsirta
Lady Bird (2017, rendezte: Greta Gerwig)

NEVEZÉSI DÍJ: nincs.

LEBONYOLÍTÁS:

1. A nevezést 2023. november 13-ig kérjük továbbítani e-mailben, címünk: irodfilmverseny@gmail.com. A tanuló és a felkészítő tanár neve és e-mailcíme mellett kérjük, jelöljék meg az írásbeli helyszínét is: a dolgozat megírható a tanuló iskolájában, de megírható ugyanígy az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium épületében is.

2. Az első forduló 2023. november 17-én, pénteken, 14.30-as kezdettel kerül megrendezésre. A külső helyszínen írásbelizők feladatlapját a felkészítő tanár e-mailcímére küldjük el a verseny reggelén. A javítókulcs másnap, 2023. november 18-án reggel 8 órától lesz letölthető a honlapunkról (erről az oldalról). Az iskolánkban megírt dolgozatokat az Apáczai magyartanárai javítják, a többi dolgozat javítására és pontozására a felkészítő tanárokat kérjük fel.

3. A külső helyszínen megírt és a megadott ponthatárt elért dolgozatokat kérjük legkésőbb 2023. november 27-ig eljuttatni ide: „2+1” Irodalmi és Filmes Verseny – ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium – 1053 Budapest, Papnövelde u. 4-6.

4. A továbbjutásról 2023. december 1-ig e-mailben értesítjük a versenyzőket.

5. A szóbeli döntő időpontja: 2023. december 9. (szombat) délelőtt.

6. Az eredményhirdetés módjáról, színhelyéről és idejéről a későbbiekben küldünk értesítést.

DÍJAZÁS: A két forduló alapján legjobb eredményt elért tanulók az oklevél mellett könyvjutalomban részesülnek. A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a kategória díjazottjai – amennyiben tanulmányaikat gimnáziumunk humán tagozatán folytatnák – maximális szóbeli felvételi pontszámot érnek el.

A LEBONYOLÍTÁSÉRT FELELŐS: AZ ELTE APÁCZAI CSERE JÁNOS GYAKORLÓ GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM MAGYAR MUNKAKÖZÖSSÉGE, A VERSENY FŐSZERVEZŐJE: DR. CZÉH ZOLTÁN. ELÉRHETŐSÉGE: czeh.zoltan@apaczai.elte.hu