Gyorsmenü, oldaltérkép és beállítások
Kollégium

A kollégium története

Az első kollégiumi évfolyam az 1971/1972-es tanévben indult. Akkor a gimnáziumigazgató Fazekas Mihály, a kollégiumvezető pedig Blázer Pál volt. A kollégium az általános iskola felső tagozatos osztályainak megszűnésével jöhetett létre négy év leforgása alatt. Az első időszakban lánykollégium még nem üzemelt, az a néhány vidéki lány, aki itt tanult, a kollégiumi klubban lakott.

A kollégium működése is sokkal zártabb volt, felvételi eljárással lehetett bekerülni. Az első években csak a karácsonyi szünetre utazhattak haza a diákok, később is csak havonta egyszer. Ebből következett, hogy hétvégéken kirándulásokat, kulturális és sportprogramot szerveztek a fiataloknak, melyeken általában ingyenesen vehettek részt.

A kollégiumban külön tanulószoba (mint mostanában) nem volt, mert – mivel a 4,0 alatti tanulmányi átlag a kollégiumi tagságot veszélyeztette – a szobai tanulás jól működött.

Az 1970-es és 1980-as években a mainál szigorúbban, hagyományosabban zajlott az élet: kötelező esti tévéhíradó-nézéssel, kollégiumi rádiós ébresztéssel, heti egy kötelező kollégiumi gyűléssel.

A sportélet is mozgalmas volt: szép eredményeket értek el a diákok fociban, kosárlabdában, atlétikában, sakkban, asztaliteniszben. Rendeztek Apáczai Kupát is, ahol a kosárlabda volt a legsikeresebb sportág. Színesítették a kollégium életét zenei estek, karácsonyi és farsangi ünnepségek és egyéb rendezvények is. Ezek a programok közös élményekhez juttatták a diákokat, erősítették a közösséget.

Az Apáczai Kollégiumnak már több mint négy évtizede az a küldetése, hogy azokat a vidéki diákokat is hozzásegítse tehetségük kiteljesedéséhez, aki a fővárosban, az Apáczai gimnáziumban szeretnénk tanulni.