Gyorsmenü, oldaltérkép és beállítások
Felvételi

6 évfolyamos felvételi hírek

Segítünk Önnek! Használja a jobb oldali görgetősávot vagy az egerének görgőjét a hírek felett állva a régebbi hírekhez való görgetéshez!

Regisztráció a felvételi előkészítőre

2021. szeptember 6.

Elindult a regisztráció a felvételi előkészítőre az alábbi linken:

http://reg.apaczai.elte.hu/ehome


Az előkészítő regisztrációja 18 órakor indul

2021. szeptember 6.

A felvételi előkészítőre regisztrálni 2021. szeptember 6-án (hétfő) 18 órától lehet. A regisztrációs felület elérhetőségét itt fogjuk publikálni.


Tájékoztató a hat évfolyamos gimnáziumi felvételi előkészítőről

2021. szeptember 2.

A központi írásbeli felvételi vizsgára felkészítő tanfolyamunkon tizennégy héten keresztül heti 1×2 órában (45 perc magyar és 45 perc matematika) készítjük fel a résztvevőket. A foglalkozásokat iskolánk tanárai vezetik. A tanfolyamok keddi vagy csütörtöki napokon 15.00 órától 17.00 óráig tartanak, csoportonként maximum 15 fővel. Összesen négy csoportot indítunk párhuzamosan, ezek között az átjárás nem megoldható, így vagy a keddi, vagy a csütörtöki időpontra kell jelentkezni.

A foglalkozások dátumai a 2021/2022. tanévben:

Keddi csoportok

2021. szeptember 14.
2021. szeptember 21.
2021. szeptember 28.
2021. október 5.
2021. október 12.
2021. október 19.
2021. november 2.
2021. november 9.
2021. november 16.
2021. november 30.
2021. december 7.
2022. január 4.
2022. január 11.
2022. január 18.

Csütörtöki csoportok

2021. szeptember 16.
2021. szeptember 23.
2021. szeptember 30.
2021. október 7.
2021. október 14.
2021. október 21.
2021. november 4.
2021. november 11.
2021. november 18.
2021. december 2.
2021. december 9.
2022. január 6.
2022. január 13.
2022. január 20.

A tanfolyam díja 20.000 forint.

A befizetés határideje:

· egy összegben (20.000 Ft) fizetve: 2021. szeptember 14. (hétfő)
· két részletben fizetve (2×10.000 Ft) 2021. október 11. (hétfő)

Jelentkezni a 2021. szeptember 6-án (hétfő) megnyíló regisztrációs oldalunkon lehet.


A felvételi előkészítő részleteiről hamarosan itt olvashatnak

2021. augusztus 24.

Idén újra szervezünk felvételi előkészítőt hat évfolyamos jelentkezők számára. A részleteket és a jelentkezés módját tartalmazó tájékoztatót hamarosan közzétesszük itt.


Kedves Felvételizők!

2021. augusztus 24.

A hat évfolyamos osztályainkba felvételiző diákoknak szóló összes információnkat itt, ezen a lapon osztjuk meg. Kérjük, kövessék nyomon a frissítéseket azáltal, hogy rendszeresen ellátogatnak erre a lapra! Sok sikert kívánunk a felkészüléshez!


További tartalomért görgessen lejjebb!

Első teendők


Most már Te is közénk tartozol. Nézz szét a Gólyáknak készült oldalunkon, segíteni fog Neked az eligazodásban!

2021. szeptember 2. – 2021. szeptember 5.: Gólyatábor

A teljes 6 évfolyamos felvételi tájékoztató letölthető a Letöltések közül a lap alján.

Iskolánkról

Gimnáziumunk fennállása óta egyetemi gyakorlóiskola, az ország egyik legjobban teljesítő középiskolája. Kiemelt feladatunknak tekintjük a tehetséggondozást, melyen belül magas színvonalú oktatással segítjük gimnazistáink egyetemre, főiskolára való felkészülését. Érettségiző tanítványaink döntő többségben a legrangosabb magyarországi egyetemeken (SE, BCE, BME, ELTE, stb.) folytatják tanulmányaikat, és közel 100%-uk felvételt nyer az általa választott felsőfokú intézménybe. Az utóbbi néhány évben egyre többen színvonalas külföldi egyetemekre is bekerülnek (Oxford, Cambridge, Edinburgh, Delft, MIT, UCL). A középiskolai versenyeken diákjaink évről évre nagy sikerrel szerepelnek, a legrangosabbnak tekintett Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen már szinte minden tárgyból jutott döntőbe diákunk. A legtehetségesebbek a nemzetközi diákolimpiákon is megmérkőznek, sokszor dobogós eredményt érnek el.

Iskolánkban hat és négy évfolyamos képzés zajlik. Hat évfolyamos osztályainkba elsősorban fővárosi, illetve Budapest környéki tanulókat várunk. Legfőbb célunk, hogy diákjaink nyitott, önállóan gondolkodó, érdeklődő és sokoldalú személyiséggé váljanak.

Nevelési-oktatási programunk célja a hat évfolyamos osztályokban, hogy a diákok érdeklődési körének kialakulását segítsük, magas szinten fejlesszük alapkompetenciáikat, különös tekintettel az anyanyelvi, idegen nyelvi, matematikai-logikai és digitális kompetenciákra. Mindezek a későbbi szakmai orientációjuk alapját képezik. A módszerek tekintetében a kreativitásra, a kommunikációra és (főleg a 7-8. évfolyamon) a játékosságra helyezzük a hangsúlyt; ezen kívül figyelünk a tudás megszerzését inspiráló légkör kialakítására, és az ehhez jól illeszkedő tevékenységek hatékony kiválasztására.

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy:
-a kerettantervi óraszámhoz képest magasabb óraszámban oktatjuk a magyar nyelv és irodalmat, az idegen nyelveket, a matematikát, valamint a természettudományi tárgyakat,
-hat idegen nyelvet (angol, német, francia, olasz, orosz, latin) órarendi, ötöt (portugál, román, török, eszperantó, spanyol) szakköri keretben oktatunk,
-kiemelt figyelmet fordítunk a tehetséggondozásra,
-diákjainkat támogatjuk az önálló, hatékony tanulásmódszertan elsajátításában (a tanulás tanulása),
-témanapokat szervezünk a 7–8. évfolyam számára,
-az iskola Disputa programján belül magyar és idegen nyelvű vitafoglalkozásokat tartunk,
-szaktáborokat szervezünk a legkülönfélébb témákban: terepgyakorlat, sport, társasjáték stb.,
-változatos sportolási lehetőségek közül választhatnak diákjaink: kosárlabda, ping–pong, futóklub, túrakör, jóga, sakk, zumba,
-diákjaink számára nemzetközi csereprogramokat bonyolítunk le, belga, svéd, dán, kolozsvári, szentpétervári testvériskolákkal,
-verseny- és nyelvvizsga-felkészítő szakköröket szervezünk,
-tanulóink az utolsó két évben érdeklődésüknek megfelelő fakultációs tárgya(ka)t választanak,
-a tanuláson túl élénk közösségi élet színtere is az iskola: diákönkormányzati nap, sportéjszaka, filméjszaka,
-az érettségihez előírt közösségi szolgálat sok esetben a diákönkormányzat szervezésében valósul meg,
-intézményünk saját táborral rendelkezik a Tisza mellett, ahol a nyári szünetben táborozhatnak diákjaink,
-minden évben megszervezzük saját sítáborunkat,
-iskolánkban alapítvány (Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány) is működik, amely lehetőségéhez mérten támogatja diákjaink utazásait, a táborozást, tanulmányi ösztöndíjjal motiválja a legjobb eredményeket elérőket, a hátrányos anyagi helyzetben lévő családok gyermekeinek anyagi segítséget nyújt.

A teljes 6 évfolyamos felvételi tájékoztató letölthető a Letöltések közül a lap alján.

Felvételi tájékoztató

Hat évfolyamos osztályok

A 2021/2022. tanévben két hat évfolyamos osztályt indítunk. Mindkettő a 21. század kihívásainak megfelelő, modern tanulásszervezést és értékelést, a digitális kompetenciát előtérbe helyező osztály. A matematika és az idegen nyelv oktatását emelt óraszámban és csoportbontással tudjuk megvalósítani. Nagy hangsúlyt fektetünk a gyerekek kommunikációs készségeinek fejlesztésére a vitakultúra, problémamegoldás és prezentációs technikák előtérbe helyezésével.

Tervezett létszám: 60 fő (két 30 fős osztály)

Első idegen nyelvként tanulóink angol nyelvet tanulnak. Megfelelő létszámú jelentkezés esetén haladó német csoport indítására is van lehetőség. A felvett tanulók számára nyelvi felmérést tartunk, hogy az első idegen nyelvet ki-ki a maga szintjének megfelelő csoportban tanulhassa. A második idegen nyelv (angol, német, olasz, francia, orosz, latin) beosztása a 8. év folyamán, igényfelmérést követően alakul ki.

Szülői tájékoztató és nyílt napok

A járványhelyzet miatti rendkívüli intézkedések nem teszik lehetővé, hogy az eddig megszokott módon nyílt napokat és szülői tájékoztatókat szervezzünk. A nyílt napok helyett iskolánk látogatását honlapunk segítségével tesszük lehetővé: letölthető videókkal és játékos feladatokkal adunk ízelítőt az apáczais életből.

A felvétel rendje

A hat évfolyamos osztályokba felvételizőktől a központi írásbeli feladatlap megírását kérjük mindkét tárgyból: matematikából és magyar nyelvből. A felvételi eljárás második fordulójában szóbeli meghallgatást tartunk, melynek ponthatárát kizárólag a központi írásbeli eredmények alapján határozzuk meg.

Írásbeli vizsga

A központi írásbeli vizsgára való jelentkezés határideje: 2020. december 4. (péntek)

A felvételiző jelentkezését a központi írásbeli vizsgára a központilag kiadott jelentkezési lapon bármelyik írásbeli vizsgát szervező iskolába (így hozzánk is) közvetlenül benyújthatja. A jelentkezési lapot az Oktatási Hivatal honlapjáról lehet letölteni.

FIGYELEM! Ez csak a központi felvételire való jelentkezésre szolgál; nem azonos a középiskolai jelentkezési lappal!

A központi írásbeli időpontja: 2021. január 23. (szombat) 10:00 óra.

A központi írásbeli felvételi vizsga pótnapja (csak indokolt, előre egyeztetett esetben vehető igénybe): 2021. január 28. (csütörtök) 14:00 óra.

FIGYELEM! Az írásbeli vizsgáról nem küldünk külön értesítést vagy behívót! A honlapunkon folyamatosan tájékoztatjuk a jelentkezőket az eseményekről.

Kérjük a felvételizőket, hogy személyazonosságuk ellenőrzése céljából a felvételi vizsgára hozzanak magukkal fényképes igazolványt!

A kijavított dolgozatok eredményéről szóló igazolás átvételére és igény szerint a dolgozatok megtekintésére kijelölt időpontról a honlapunkon tájékoztatjuk a felvételizőket.

Jelentkezés a középiskolába: a jelentkezési lap kitöltése

A középiskolai jelentkezés határideje: 2021. február 19. (péntek)

Iskolánkba jelentkezni csak központilag, az Oktatási Hivatal honlapján lehet: http://www.kir.hu/kir2_kifir

A jelentkezési lap kitöltéséhez szükséges információk:

Iskolánk OM azonosító kódja: 035229
Neve: ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium
Címe: 1053 Budapest, Papnövelde utca 4-6.
Telephely kódja: 001
A hat évfolyamos képzés kódja: 0006

A jelentkezési lapon kell megjelölni:
-a választott első idegen nyelvet: angol vagy német (a német csak haladó szintű lehet)
-egy, a szóbeli vizsgára választott tantárgyat a Megjegyzés pontban az alábbiak közül: magyar, matematika, történelem, természetismeret, angol nyelv

A jelentkezési lapokat ki kell nyomtatni, aláírni, és a központi írásbeli vizsga értékelő lapjának másolatával együtt eljuttatni hozzánk személyesen vagy postai úton. Bizonyítványmásolatot nem kérünk a jelentkezési laphoz.

Kérjük, a jelentkezési lapon MINDENKÉPPEN adjanak meg szülői e-mailcímet, mert a felvételi eredményről elektronikus úton küldünk tájékoztatást.

Szóbeli meghallgatás

Iskolánkban a szóbeli meghallgatást 2021. február 23-tól március 1-ig szervezzük.

A behívási ponthatárt és a meghallgatások beosztását február 22-én (hétfőn) este tesszük közzé honlapunkon. A beszélgetés keretét a felvételiző által már kiválasztott általános iskolai tantárgy témakörei adják, de leendő diákjaink egyéb adottságaira, szokásaira is kíváncsiak vagyunk.

Felvételi eredmények

Az ideiglenes felvételi jegyzéket (a felvételi rangsort) 2021. március 16-án (kedden) tesszük közzé honlapunkon. A sorrend elkészítésekor a felvételi összpontszám a mérvadó.

A felvételi összpontszám megállapítása (elérhető maximális pontok)

Írásbeli (matematika és magyar nyelv feladatsor): 75 pont (összpontszám×0,75)
Szóbeli meghallgatás (választott tantárgy): 25 pont
Hozott pontszám (előzetes tanulmányi eredmények): 10 pont

A hozott pontszám kiszámítása: az 5. tanév végi és a 6. félévi osztályzatok összege az alábbi öt tantárgyból, osztva 5-tel. A szükséges öt tantárgy: magyar nyelv és irodalom (átlagot számolunk), matematika, történelem, idegen nyelv és egy természettudományi tárgy.

2021. április 23-án (pénteken) megkapjuk az Oktatási Hivataltól a felvételt nyert tanulók listáját. E-mailben értesítjük a felvételizőket, a listát közzétesszük a honlapunkon.

Ismételten felhívjuk figyelmüket arra, hogy nem áll módunkban levélben értesíteni a felvételizőket a vizsgák időpontjairól, ezért kérjük Önöket, kísérjék figyelemmel az iskolánk honlapján megjelenő információkat! Minden, a felvételivel kapcsolatos időpontról készséggel adunk tájékoztatást telefonon is, a +36-1/461-4518-as számon.

A felvételi eljárás rendje

központi írásbeli felvételi vizsgára jelentkezés határideje: 2020. december 4. (péntek)
központi írásbeli felvételi: 2021. január 23. (szombat) 10:00
központi írásbeli felvételi pótnap: 2021. január 28. (csütörtök) 14:00
középiskolai jelentkezési lapok leadási határideje: 2021. február 19. (péntek)
hat évfolyamos szóbeli ponthatárok és vizsgabeosztás honlapunkon: 2021. február 22. (hétfő)
hat évfolyamos szóbeli felvételi meghallgatások: 2021. február 23-március 1. (kedd-hétfő)
ideiglenes felvételi rangsor a honlapunkon: 2021. március 16. (kedd)
tanulói adatlapok esetleges módosítása: 2021. március 22-23. (hétfő-kedd)
a felvételt nyert tanulók listáját közzétesszük a honlapon: 2021. április 23. (péntek)

Általános tantervű

Óraszámok  »


Osztályfőnök: Illés Vanda

2000-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, azóta tanítok az Apiban. Testnevelő tanárként fontosnak tartom, hogy tanítványaim örömüket leljék a sportolásban, kialakítsam Bennük az egészséges életmód és a mindennapi testmozgás iránti igényt.

A testnevelés óra számos olyan magatartásforma és attitűd megjelenésének a színtere, amely segítséget nyújthat a gyermekek alaposabb megismeréséhez. Ezzel a lehetőséggel igyekszem élni, mindig nyitott szemmel járni, és segítséget nyújtani mindazoknak, akiknek arra szükségük van.

Számos szabadidős sporttevékenység, sítábor, sporttábor megszervezésében vállalok főszerepet, ezek a programok mind felejthetetlen élményekhez juttatják diákjainkat.

Az évek során több osztály osztályfőnök-helyetteseként tapasztaltam meg a kamasz gyermekekkel és szüleikkel való együttműködés szépségeit és kihívásait, de kétgyermekes édesanyaként az érem másik oldalát is jól látom. Hiszek az őszinteségben és a következetességben, hiszen a gyermekek fejlődését elsősorban a közös munka és az együtt gondolkodás segíti elő.

Fontosnak tartom, hogy tanítványaim szeretetteljes, őszinte és elfogadó közegben, egy összetartó közösség tagjaként bontogathassák szárnyaikat, a szabályok megismerése és betartása mellett kiteljesedjenek, és kiegyensúlyozott, felelősségteljes felnőttként szívesen gondoljanak vissza a nálunk töltött évekre.

Általános tantervű

Óraszámok  »


Osztályfőnök: Czédulás Katalin

Csaknem 35 évvel ezelőtt, elsős gimnazistaként csatlakoztam az Apáczai „kötelékéhez”, amelyhez azóta megszakítás nélkül tartozom; ezer szállal kötődöm az iskolához. Érettségi után, egyetemi éveim alatt a kollégiumban dolgoztam nevelőtanárként, a gimnáziumban, hajdani tanáraimnál végeztem a tanítási gyakorlatomat, majd itt kezdtem tanári pályámat 1998 szeptemberében. 2005. és 2015. között igazgatóhelyettesként az iskolavezetés tagja voltam. 1999-től 20 éven át voltam osztályfőnöke összesen 5 osztálynak, és ezt mindig a pedagógusi munkám legfontosabb részének tartottam. Most két év szünet után készülök a következőre, és bár a pályám kezdete óta sok hat évfolyamos osztályban tanítottam már biológiát és kémiát, így alaposan megismerkedtem a korosztállyal, de osztályfőnökként ez lesz az első hetedikes csapatom, ezért nagyon kíváncsian várom a közös munkát.

Diákként is élveztem az akkori Apáczait, tanárként is nagyon szeretek az apisokkal dolgozni, és büszke vagyok arra, hogy ilyen elfogadó és sokszínű az iskolánk úgy, hogy ezzel együtt most is a gimnáziumok élvonalába tartozik. Jó érzés látni, hogy a mostani diákok is élhető és szerethető iskolának tartják, és arra törekszem, hogy ezt az osztályomba járó tanítványaink is megtapasztalhassák. Szeretném, ha a komoly és – mi tagadás – sokszor kimerítő tanulmányi munkán túl sokféle alkalmat teremtenénk arra, hogy együtt legyünk, és olyan közös élményeket szerezzünk, amelyek során mindenkiről kiderül, hogy miben jó, és amelyek közösséggé kovácsolják az osztályt. Azt vallom, hogy a gimnazista évek alatt nemcsak tudásban kell gazdagodni, hanem személyiségben is: empátiát, kooperációt, felelősségtudatot, alkalmazkodást, önérvényesítést tanulni, és osztályfőnökként az a célom, hogy ez mindenkinek sikerüljön a következő 6 évben.
Végleges felvételi jegyzék Letöltés  
6 évfolyamos felvételi tájékoztató (letölthető változat) Letöltés  
Mintatételek a szóbelihez Letöltés