·  E-napló  ·  Levelezés  ·  Közösségi szolgálat  ·  Tanévnaptár  ·  Órarend  ·  Oldaltérkép  ·  Introduction  ·  Gólya vagyok 2018. január 20. szombat

Német nyelvi munkaközösség

Néhány szó rólunk

A német nyelvtanári munkaközösség minden tagja a Halak csillagjegy szülötte. Február 25-én, 26-án, 27-én és március 10-én ünnepeljük születésnapjainkat. (Hogy ki melyik napon született, azt szabad találgatni, de azt már – hölgyekről lévén szó – inkább nem, hogy melyik évben!)

Szakcsoportunk törzshelyének számít a csoportképen is látható 1. nyelvi terem (a II. emeleten), amelyen az olaszos kollégákkal osztozunk. Megpróbáljuk a termet barátságossá tenni, úgy kialakítani, hogy diákjaink a német nyelvű országokról, a német kultúráról és az aktuális eseményekről is minél pontosabb képet kaphassanak.

Munkaközösségünk feladatai közé tartozik, hogy az iskolába újonnan bekerült tanulók nyelvtudását szintfelmérővel megismerjük. Ennek alapján alakítjuk ki a sávos nyelvcsoportokat. Szervezünk még osztályozóvizsgákat azoknak a diákoknak, akik előrehozott érettségi vizsgát szeretnének tenni, illetve azoknak, akik nem iskolai keretek között tanulják a nyelvet, de mégis érettségiznének a tárgyból.

Német nyelvet a 7., 8., 11. és 12. évfolyamon heti 4 órában, a 9. és 10. évfolyamon heti 3 órában tanítunk. Fakultációk elindítására is van lehetőség a 11-12. évfolyamon, de ezek csak sajnálatosan ritkán valósulnak meg, mivel a különböző tagozatos és sávos bontások miatt csak a délutáni órákban kerülhetne sor rájuk. Diákjainkat az órákon kívül szakkörök megindításával, próbanyelvvizsgák és próbaérettségik szervezésével is igyekszünk minél sikeresebben felkészíteni az emelt és középszintű érettségire, a nyelvvizsgákra és a különböző versenyekre. Az országos versenyek (OKTV, OÁTV) mellett alkalmanként a kerületi szervezésűeken is indulnak diákjaink, s próbálkozunk a háziversenyek kissé elfeledett hagyományát is feléleszteni.

Rendszeres kapcsolatban áll a munkaközösség az V. kerülettel és az ELTE-vel is. Mivel iskolánk fenntartója az egyetem, az V. kerülettel való kapcsolatunk nem teljesen magától értetődő, de igyekszünk ezt annál jobban ápolni, s egyre intenzívebbé tenni. Ennek a kapcsolatnak a keretében nyílik lehetőségük például egy-egy németcsoport tanulóinak arra, hogy a kerületi karácsonyi műsort megtekinthessék. Egyetemi gyakorlóiskolaként kapcsolatban állunk az ELTE Germanisztikai Intézetével is. Ez a kapcsolat nem merül ki a tanárjelöltek iskolai tanítási gyakorlatában. Egyetemi csoportok is rendszeresen látogatják a gimnázium németóráit (nemcsak a vezetőtanárokéit) szakmódszertani szemináriumaik keretében.

Annak érdekében, hogy diákjaink ne csak a németórák keretében használják a német nyelvet, rendszeresen szervezünk számukra színházlátogatásokat német nyelvű előadásokra, valamint külföldi utakat is. Ezek keretében az utóbbi években jártunk Bécsben (2002), Salzburgban és Münchenben (2003), Passauban, Regensburgban, Nürnbergben és Rothenburgban (2004), Grazban (2005) és Tirolban (2007). 2008 augusztusára Laknerné Kurucz Zsuzsa tanárrnő szervez egy berlini utazást.

A külföldi utaknál is hatékonyabbnak tartjuk a diákcseréket. 2007-ben vettük fel a kapcsolatot a németországi Jeverben működő Mariengymnasiummal. A partnerkapcsolat kialakításának céljából 2007 januárjában két német kolléga, Werner Keck és Gerd Hochheiser látogatott el hozzánk, majd két alkalommal több német és magyar diák ismerkedett skype és chat révén egymással. A diákcsere keretében 2007 szeptemberében 25 diákunk utazhatott Jeverbe Tivolt Tímea és Pálréti Orsolya tanárnők kíséretében. A német diákokat 2008 januárjában fogadtuk. A következő jeveri útra 2008 őszén kerül majd sor.

A munkaközösség tanárai a 2012/2013-as tanévben

Laknerné Kurucz Zsuzsanna (a munkaközösség vezetője)
  Szakok: német-orosz szakos tanár, német vezetőtanár
  E-mail cím: zsuzsanna.lakner@gmail.com

Diákjaim többsége Zsuzsa néninek szólít. 1983 óta vagyok az Apáczaiban, az ELTE német tanszékének javaslatára kerültem ebbe az iskolába.

Háromévi osztályfőnök-helyettesség után rögtön osztályt is kaptam, ami annak idején nagy megtiszteltetésnek számított. Az 1986-ban induló A osztály osztályfőnöke lettem. Itt még mindkét szakomat, vagyis az oroszt is tanítottam. Kiváló kis osztály volt, a 15 éves találkozón megnyugodhattam, mindenki megtalálta a helyét az életben, a többség boldog, sikeres, gyermekekkel megáldott családban él.

1989-től vagyok német szakos vezetőtanár, és ez azt is jelenti, hogy az oroszt már régóta nem tanítom (sajnos). Először az összevont angol-német, később pedig a különvált német szakcsoport vezetője lettem, és állíthatom, hogy nagyon kellemes, harmonikus csapatmunka a miénk. 1992-ben cserediák-kapcsolatot szerveztem egy grazi középiskolával. Változatosságképpen írtam egy nyelvvizsgára előkészítő kiegészítő könyvet az Oxford Hungária Nyelvstúdió támogatásával, a 2000-ben megjelent „Képben vagyunk” megtalálható iskolánk könyvtárában is. A 2006-ban induló 9.D osztályfőnöke lettem, és számomra így kerek a világ. Jó érzés felelősnek lenni egy osztályért, már nagyon hiányzott ez a munka.

Magánélet: Rendkívül fontos számomra a család. Férjem német-magyar szakos középiskolai tanár, kislányom 1993-ban született, és a szűk családi körhöz tartozik a nővérem is, aki mozgássérült, és napi odafigyelést és ápolási kötelezettséget jelent számomra. 1994 (édesanyám halála) óta ezért nem tudok a többnapos rendezvényeken, táboroztatásban részt venni. Szabad időmben sokat olvasok (főleg németül), színházba járok, kirándulok a családommal, kertészkedem, szívesen sütök-főzök. Aki többet szeretne megtudni rólam, vagy valamilyen ügyben a segítségemet kérné, szeretettel várom a tanáriban, ott gyakran megtalál.

Horváth Kornélia
  Szakok: német szakos tanár, iskolai gyermekvédelmi felelős
  E-mail cím: nellicsillag@gmail.com

Egyetemi tanulmányaimat az ELTE német, illetve az Egészségügyi Főiskola addiktológia szakán végeztem. 1996 óta tanítok német nyelvet az iskolánkban – azokkal a megszakításokkal, amikor GYES-en voltam a fiaimmal. A 2004/2005-ös tanévtől iskolai gyermekvédelmi felelősként is dolgozom.

Pálréti Orsolya
  Szakok: német szakos tanár
  E-mail cím: opalreti@gmail.com

Egyetemi tanulmányaimat az ELTE német szakán végeztem. Legnagyobb szerencsémre ide, az Apáczaiba jöhettem gyakorlótanításra, Kurucz Zsuzsa tanárnő volt a vezetőtanárom. Olyan kedves volt ő is és a csoport is, olyan jól éreztem magam, hogy elhatároztam, diploma után belevágok a tanárkodásba. Aztán úgy alakult, hogy már 2000 januárjában, a szakdolgozatom írása közben kellett, lehetett beugranom Horváth Kornélia kolléganőnk helyére, aki kisfiával otthon maradt. Azóta már teljes állású tanár vagyok itt, és minden évfolyamon vannak csoportjaim. Élvezem a munkát, szeretem a gyerekeket, és örülök, hogy sok jó kollégával dolgozhatom együtt. Immáron 4. éve én vagyok a februári Szalagavató Bál főszervezője is. Ennek köszönhetően olyan diákokat is megismerhetek, akiket nem tanítok. Ez külön örömmel szolgál, hisz némettanárként sajnos sok ilyen tanuló van. A gimnáziumon kívül tanítok még nyelviskolákban és a Harsányi János Főiskolán.

Tivolt Tímea
  Szakok: német-magyar szakos tanár, német vezetőtanár
  E-mail cím: tantimea@apaczai.elte.hu

Egyetemi tanulmányaimat magyar-német szakon az ELTE-n végeztem. 1999 óta tanítom mindkét szakomat az Apáczaiban. 2004 óta német szakos vezetőtanárként dolgozom. A 2004-ben végzett E osztály osztályfőnöke voltam. Két tanéven keresztül (2004 és 2006 között) vezettem az iskola kórusát. 2006-ban az iskola fennállásának 50. évfordulóján megjelent évkönyvnek a főszerkesztője voltam.


Nelli, Zsuzsa, Timi és Orsi


Cikkek a Meridiánról

2017. december 31.
Ilyen volt 2017 második fele

2017. december 30.
Ilyen volt 2017 első fele

2017. december 4.
WrocMUN 2017

2017. november 30.
Sanghaj Junior Edison Show beszámoló

2017. november 29.
TAN@ X-MAS EDITION

Cikkek megjelenésük sorrendjében »


Rövidhírek a Meridiánról

2018. január 19.
Februári ebédbefizetés

2018. január 8.
I. Országos Állat­egész­ség­ügyi Verseny

2017. december 31.
BÚÉK 2018

2017. december 24.
Békés karácsonyt!

2017. december 19.
Értékeld a TAN@-ot!

További rövidhírek »


  KedvencekVissza az oldal tetejéreELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium

Cím: 1053 Budapest, Papnövelde utca 4-6.
Telefon: 267-0311
Titkárság, fax: 266-1427
Kollégium: 266-2032
OM: 035229
E-mail: titkar@apaczai.elte.hu
Web: http://www.apaczai.elte.hu
Hírportál: http://meridian.apaczai.elte.hu

Apáczai emlékoldal

Emlékoldal: http://apaczai.jimdo.com
Meridián – az apáczaisok hírportálja

       

Tiszta Szívvel – iskolaújság

 

Iskolai Diákönkormányzat

 
A mai dátum: 2018. január 20. szombat
Pontos idő:
A következő csengetésig hátralevő idő:

A mai nap nincsen tanítás.
Holnap nincsen tanítás.


Hátralévő tanítási napok »

Az utolsó tanítási nap 2018. június 15., addig még 147 nap van, ebből 101 munkanap, ebből 93 tanítási nap.

Levelezés

Levelezés »
Portál  ·  Jogok  ·  Adatvédelem  ·  Nyilatkozat a cookie-k használatáról  ·  Impresszum  ·  Technikai háttér